TROUSSEAU - BRUDUTSTYRSEL - HEMGIFT

Trots alla skillnader i ritual över åldrar och från land till land, varje samhälle hittat sin egen men ofta liknande sätt att hantera de praktiska och ekonomiska aspekter av äktenskapet partnerskap.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Betalar pengar var en sådan utbredd sedvänja. Även i vissa länder var det traditionella för brudens familj att betala pengar till brudgummen, som den "hemgift" i England eller "drohoma" för Grekland i andra, till exempel Turkiet, rykta betalat pengar till brudens familj. Äktenskapet kontraktet var också en utbredd institution inom många kulturer, till exempel "yinou" i Japan undertecknas före äktenskapet består av en förteckning över makarnas gemensamma bohag.

En annan institution som finns i många olika länder är den brudutstyrsel - känd i England som "bottom-lådor" och i Turkiet som "çeyiz sandığı" eller "brudutstyrsel chest".

Det finns ett turkiskt talesätt som går, "En flicka i vaggan, en brudutstyrsel i bröstet", och faktiskt även i dag mödrar börja sätta undan broderade linne, spetsar och andra handgjorda eller köpt hushållstextilier från det ögonblick ett barn föds. Den brudutstyrsel var ett inslag i antik turkisk kultur i Centralasien, och följer ett liknande mönster bland mongolerna, till exempel.

I Turkiet, under inflytande av islam, termen "çeyiz" kom att innebära inte bara hemtextilier som samlats in i brudutstyrsel bröstet, men hela den egendom som tagits i äktenskapet med bruden.

Som Soan som en flicka föddes det var anpassade för att plantera minst en poppel, och i fallet med välbärgade familjer hela området poplars, och många familjer fortfarande göra detta i dag. Sedan poplars är ett snabbväxande trädslag de är beredda att sälja för timmer med den tid flickan är giftasvuxen ålder, och så täcka hennes andel av kostnaden för att inrätta hus.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Vissa familjer har köpt en brudutstyrsel bröstet på födseln av en flicka, andra lagras det hemtextilier, mattor, kläder och andra föremål som gjordes för brudutstyrsel i ett linne täckblad. För att säkerställa att innehållet inte gul eller bli motheaten under de mellanliggande åren, de måste kontrolleras regelbundet och fram.

Om en ung flicka försvann plötsligt i en by, hennes mor skulle först kapplöpning för att se om hennes brudutstyrsel fortfarande var på sin plats. Om det var, som innebar att hon hade kunnat klara av genom en friare mot hennes vilja, men om det var försvunna sedan hon hade eloped av henne själv.

I ottomanska tider när dotter till en sultan gift, hennes brudutstyrsel genomfördes i processian till hus i hennes avsedda mannen strax före bröllopet. De korgar och kistor lastades på vagnar och hästar och wended sitt sätt ceremoniously genom gatorna, tillsammans med de främsta tjänstemän och militära siffror av staten. Den mehter bandet av Janitsjarer kåren spelade marscher hela vägen, och när processionen nått brudgummen's herrgård eller palats, han tog leverans av brudutstyrsel, och presenteras gåvor till de tjänstemän som åtföljer procession.

Även om det finns någon sultan's döttrar eller brudutstyrsel processioner idag, vanan att visa brudutstyrsel liv i på landsbygden, där brudens brudutstyrsel visas under en vecka eller ibland två före bröllopet. Känd som "çeyiz yayma" (sprida brudutstyrsel), displayen är ingen enkel sak, som kräver expertis för kvinnor som kallas "askıcı", som lägger ut och hänga upp varje pjäs enligt strikta regler.
Att kasta en handfull svart kummin frön och kryddnejlikor i saucepans är viktigt, till exempel, både för att skydda mot avundsjuk onda ögat och att se till att äktenskapet varar. Eftersom de symboliserar separation, pappersnäsdukar är aldrig del av brudutstyrsel. I östra delarna av landet är det vanligt att placera socker kapare i botten av brudutstyrsel bröstet. I dessa regioner te är kraftigt berusade och kapare används för att sänka det hårda limpa socker till klumpar.

Displayen i brudutstyrsel är ganska nervpåfrestande tid för bruden-till-vara, som grannar och släktingar kommit för att beundra men kanske även att kritisera hennes hantverk och smak. Unga flickor är ivriga att få idéer till sina egna trousseaus. I alla de brudutstyrsel innehåller ett ämne för konversationen hela vecka eller två det är på displayen.

Den brudutstyrsel också ingår plagg som gjorts för brudgummen, som mönstrade strumpor, hand sys skjortor, pyjamas med guld broderier, och halsdukar med needlelace bård, och dessa kontrolleras med särskilt intresse, eftersom de tas som ett mått på flickans kärlek till hennes framtida make. I utbyte mot dessa gåvor till brudgummen ger bruden ett värdefullt halsband eller annat smycke känd som "yüz görümlülüğü", bokstavligen "ser ansiktet", markerar den punkt i ceremonin när hon avslöjar hennes ansikte mot honom.

El emeği, göz nuru eserler.
När brudutstyrsel visas en lista över de poster som utarbetats av en betrodd vän till både familjer. I händelse av skilsmässa, alla ägodelar på listan kommer att återföras till flickan. När en förteckning har godkänts av båda familjer, den är placerad i brudutstyrsel bröstet. Moder-i-lagar i turkiska Folksagor som vägrar att låta sin dotter-i-lagar har sina trousseaus tillbaka är motsvarigheten till den elaka stepmothers i västra berättelser.

Precis som brudutstyrsel symboliserar äran av brudens familj, så de smycken som kusk är äran av hans familj. Den brudutstyrsel är noggrant bedömas och klassificeras av finhalt av spetsar, intrikat av needlelace, kvaliteten på trasan och Kina, och om de bestick som är äkta silver eller inte.

Även i dag den brudutstyrsel bröst har ersatts med skåp och lådor, brudutstyrsel själv lever och frodas. Bara storleken på anläggningen tillverkade ex har ökat.

Böhmisk kristall glasögon, Viennese porslin middag tjänster, silver bad skålar och tofflor som ingick i trousseaus av ottomanska flickor från välbärgade familjer som har gått, men lakan, handdukar och andra objekt för kök, badrum och sovrum, pryddes med handgjorda spetsar och crochet arbete är fortfarande bland de mest uppskattade delar av flickans brudutstyrsel.
The silver ljusstakar, förgyllda skålar, slagen koppar plattorna, och openwork kaffe uppsättningar av förra århundradet har ersatts av TV-apparater, tvättmaskiner, diskmaskiner och andra elektriska apparater.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
Den traditionella brudutstyrsel innehöll satin täcken fyllda med ull, madrasser, fjäder kuddar, duk, silver bad-apparater, silver broderade handdukar, ett sy-box, kaffe set, crystal glasögon, ett dussin mönstrade strumpor, broderade satin bön mattor, radband, spetsar eggen scarfar, hus tofflor och dressing klänningar för bruden och brudgummen, nattlinnen till bruden inslagna i ett guld broderade korsband, dukar, servetter, virka och spetsar mattor, och virkade gardiner. Så äktenskapet börjar med glädje att arrangera dessa i parets nya hem, och njuter alla finery så omsorgsfullt samlas upp och skapat under åren.

Ayşe Önal är en journalist.

hemgift lakan kudde säng bädd möbler möblemang gardin draperi ridå matta dekoration utsmyckning prydnad pynt brud brudgum