TROUSSEAU - BRUDEUTSTYR - MEDGIFT

Til tross for alle forskjellene i ritualet over aldre og fra land til land, hver samfunnet funnet sin egen, men ofte lignende måter å håndtere materialet og økonomiske aspekter ved ekteskap partnerskap.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Paying pengene var en slik omfattende tilpasset. Mens det i enkelte land var det tradisjonelle til bruden familie til å betale penger til stallkar, som "medgift" av England eller "drohoma" av Hellas, i andre land, som Tyrkia, stallkar betalt penger til bruden familie. Ekteskapet kontrakt også var en utbredt institusjon på tvers av mange kulturer, slik som "yinou" Japan signert før ekteskap består av en liste over par er delt husholdningsgoder.

En annen institusjon som finnes i mange forskjellige land er brudeutstyr - kjent i England som "nederst skuff" og i Tyrkia som "çeyiz sandığı" eller "brudeutstyr brystet".

Det er et tyrkisk ordtak som går, "En jente i vugge, brudeutstyr i brystet", og selv i dag mødre begynner å sette avsett brodert linen, snøre og andre håndlagde eller kjøpt husholdning tekstiler fra det øyeblikk et barn blir født. Den brudeutstyr var en funksjon av gammel tyrkisk kultur i Sentral-Asia, og følger et lignende mønster blant Mongols, for eksempel.

I Tyrkia, under påvirkning av islam, begrepet "çeyiz" kom til å bety at ikke bare hushold linen samles i brudeutstyr brystet, men hele eiendommen tas inn i ekteskapet av bruden.

Som soan som en jente ble født den ble tilpasset for anlegget minst en poppel, og i tilfelle av velstående familier hele feltet poplars, og mange familier fortsatt gjøre dette i dag. Siden poplars er en raskt voksende treet de er klar til å selge for tre av gangen jenta er marriageable alder, og så dekke sin andel av kostnaden med å sette opp huset.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Noen familier har kjøpt en brudeutstyr brystet på fødselen av en jente, andre er lagret i husstanden sengetøy, tepper, klær og andre elementer har gjort for brudeutstyr i lin wrapper. For å sikre at innholdet ikke gule eller bli motheaten over de mellomliggende år, de måtte regelmessig kontrollert og aired.

Hvis en ung jente forsvant plutselig i en landsby, hennes mor ville første påtrykket for å se om hennes brudeutstyr fortsatt var på sin plass. Hvis det var, som betydde hun hadde vært gjennomført av en frier mot hennes vilje, men hvis det var mangler da hun hadde eloped av hennes eget ansvar.

I Det osmanske ganger når datter av en sultanen gift, hennes brudeutstyr ble gjennomført i processian til huset hennes ment mann like før bryllupet. Den kurver og kister ble satt inn på vogner og hester og wended vei ceremoniously gjennom gatene, ledsaget av de fremste representantene og militære figurer av staten. Den mehter band av janitsjar korps spilte marches hele veien, og når det prosesjon nådd stallkar's herregård eller slott, han tok levering av brudeutstyr, og presentert gaver til embetsmenn følger med prosesjon.

Selv om det ikke er noen sultanen's døtre eller brudeutstyr prosesjoner i dag, tilpasset for visning av brudeutstyr liv i rurale områder, hvor bruden er brudeutstyr vises for en uke eller noen ganger to før bryllupet. Kjent som "çeyiz yayma" (spre brudeutstyr), displayet er ingen enkel sak, som krever kompetanse av kvinner kjent som "askıcı", som lå ut og henge opp hver brikke i henhold til strenge regler.
Kaster en håndfull svart Spisskummen frø og cloves til saucepans er avgjørende, for eksempel, både for å beskytte mot misunnelig onde øyet og for å sikre at ekteskap varer. Siden de symbolisere separasjon, handkerchiefs er aldri en del av brudeutstyr. I østlige deler av landet er det vanlig å plassere sukker stanser på bunnen av brudeutstyr brystet. I disse regionene te er viden drukket og stanser brukes til å skjære den harde brød sukker i klumper.

Visningen av brudeutstyr er ganske enerverende tid for bruden å være, som naboer og slektninger kommer til å beundre, men også kanskje for å kritisere henne handiwork og smak. Yngre jenter er ivrige etter å få ideer til sin egen trousseaus. I alle, brudeutstyr gir et emne for samtale i løpet av uke eller to, det er på skjermen.

Den brudeutstyr også plagg gjort for stallkar, som mønstrede sokker, hånd sydd fast skjorter, pyjamaser med gull broderi og sjal med needlelace kanter, og disse er inspisert med spesiell interesse, ettersom de er tatt som et mål på jente forkjærlighet for hennes fremtidige ektemann. Til gjengjeld for disse gaver til stallkar vil gi bruden et verdifullt halsbånd eller annen del av smykker kjent som "yüz görümlülüğü", bokstavelig talt "se ansiktet", som markerer punktet i seremonien når hun avslører sitt ansikt for ham.

El emeği, göz nuru eserler.
Når brudeutstyr vises en liste over elementer som er trukket opp av en betrodd venn av begge familier. I tilfelle skilsmisse, alle eiendelene på listen vil bli returnert til jente. Når listen har blitt godkjent av både familier, den er plassert i brudeutstyr brystet. Mother-in-lover i tyrkisk folk historier som nekter å la deres datter-inne-lover har sine trousseaus tilbake er det tilsvarende av de onde stepmothers i Vest-historier.

Akkurat som brudeutstyr symboliserer ære for bruden familie, så smykker gitt av stallkar er den ære hans familie. Den brudeutstyr er minutely bedømt og klassifisert av finhet av knipling, intricacy av needlelace, kvaliteten på stoffet og Kina, og om bestikk er ekte sølv eller ikke.

Selv om det i dag brudeutstyr brystet har blitt erstattet av skap og skuffer, brudeutstyr selv er levende og godt. Bare mengden fabrikken gjort elementer har økt.

Den bøhmiske krystall glass, Viennese porselen middag tjenester, sølv bad boller og tøfler som nevnt i trousseaus av ottomanske jenter fra velstående familier har gått, men sengetøy, håndklær og andre elementer for kjøkken, bad og soverom, utsmykket med håndlaget knipling og crochet arbeid er fortsatt blant de mest verdifulle delene av en jente er brudeutstyr.
The silver lysestaker, gilded boller, slått kobber skuffer, og openwork kaffe sett av forrige århundre har blitt erstattet av fjernsynsapparater, washing machines, dishwashers, og andre elektriske apparater.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
Den tradisjonelle brudeutstyr inneholdt satinert dyner fylt med ull, madrasser, fjær puter, sengetøy, sølv bad mengdelære, sølv brodert håndklær, en sy-boksen, kaffe sett, crystal glass, et dusin mønstrede sokker, brodert satinert bønn matter, bønn perler, knipling edged skjerf, hus tøfler og dressing gowns for brud og Groom, nightdresses for bruden innpakket i en gull brodert emballasje, duker, servietter, crochet og snøre matter, og piker gardiner. Så ekteskapet begynner med den glede av å arrangere disse i par nye hjem, og nyter alle pynt så nøye samlet og opprettet i løpet av årene.

Ayşe Önal er en journalist.

medgift laken pute seng møbler innbo inventar gardin forheng portière sceneteppe teppe løper pynt utsmykning dekorasjon brud brudgom