TROUSSEAU - MIRAZ

Unatoč svim divergences u ritual nad dobi i od zemlje do zemlje, svakog društva pronašao svoju vlastitu, ali često sličnih načina rješavanja materijalne i financijske aspekte u brak partnerstvo.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Uplatom novca bila je jedna takva široko rasprostranjen običaj. Iako u nekim zemljama je tradicionalna za nevjesta obitelji platiti novac za mladoženja, kao što je "prćija", kralj Engleske ili "drohoma", Grčka, u drugima, kao što su Turska, mladoženja isplaćuje novac na nevjesta obitelji. The marriage contract, također je bio široko rasprostranjen preko brojnih institucija kulture, kao što je "yinou" Japan potpisali prije braka se sastoji od liste od par's dijele kućanstvo robe.

Još jedna institucija naći u mnogo različitih zemalja je trousseau - poznat u Engleskoj kao "dna ladice" i u Turskoj kao "çeyiz sandığı" ili "trousseau prsima".

Došlo je turski koji ide govoreći: "," A girl u kolijevka, trousseau u prsima ", i, istina, čak i danas majke početi stavi nasamo vezen lana, čipka i drugih ručno ili tekstila za domaćinstvo kupljeni od trenutka kada dijete je rođen. The trousseau je značajka antičkih turske kulture u Srednjoj Aziji, i slijedi sličan uzorak među Mongoli, na primjer.

U Turskoj, pod utjecajem islama, termin "çeyiz" dođe znači ne samo rublje prikupljeni u trousseau prsima, ali je u cijelosti vlasništvo odveden u braku je nevjesta.

Kao soan kao djevojka rođen je običaj da se biljka barem jedan topola, te u slučaju bogate obitelji cijelog područja poplars, i mnoge obitelji još uvijek učiniti danas. Od poplars su brzo raste stablo oni su spremni prodati za drvo koje je vrijeme djevojka je marriageable age, i tako joj pokriti dio troškova postavljanja kuće.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Neke obitelji Kupnjom trousseau na prsima rođenja djevojke, ostali pohranjeni u rublje, tepiha, odjeće i drugih stvari napravio za trousseau u lanene omot. Da biste bili sigurni da sadržaj nije žuta ili postati motheaten nad Intervenirajuci godina, oni su se redovito provjeravaju i aired.

Ako je mlada djevojka je nestala odjednom u selo, majka bi prvi nalet kako biste vidjeli je li joj trousseau je još uvijek u svoje mjesto. Ako je, značilo da je ona bila izvan nosio je tužitelj protiv njezine volje, ali ako je nestalo onda je eloped za svoju suglasnost.

U Osmansko doba kada je kći od sultana oženjen, trousseau joj je nosio u processian u kuću svoga muža namijenjen samo prije vjenčanja. The košare i škrinje su utovar vagona i konje i wended svoj put svečano ulicama, u pratnji prvi vojni zvaniccnici i figure od države. The mehter band od janissary kor igrao marševa, sve na putu, i kad je procesija dosegla mladoženja je vila ili palača, uze isporuke od trousseau, i prezentirali darima na dužnosnike povodom procesija.

Iako ne postoje sultan's kćeri ili trousseau procesije danas, običaju prikazuje trousseau živi u ruralnim područjima, gdje je nevjesta's trousseau je prikazan za tjedan ili dva prije ponekad na vjenčanje. Poznat kao "çeyiz yayma" (širili trousseau), prikaz nije jednostavna stvar, zahtijevajući od stručnosti žena poznatu kao "askıcı", koji je ležao i objesiti se svaki komad prema strogim pravilima.
Bacanje nekoliko crno kim sjemena i cloves u saucepans je bitno, na primjer, kako bi zaštitili protiv zavidi zlo oko i kako bi se osiguralo da brak traje. Budući da su symbolise razdvajanja, handkerchiefs se nikada nije dio je trousseau. U istočnim dijelovima zemlje ga je uobičajeno da se šećer cutters u dnu je trousseau prsima. U ovim prostorima čaj je široko pili i cutters se koriste za cut tvrdi glava šećera u lumps.

Na displeju se od trousseau je dosta živaca-regalni vrijeme za mlada-to-biti, kao susjedi i rodbina dolazi do diviti, ali i da možda criticise joj handiwork i okus. Djevojke su nestrpljiv da biste dobili ideje za vlastitu trousseaus. U sve, trousseau pruža predmetom razgovora kroz tjedan ili dva da je na zaslon.

The trousseau također uključuje haljine napravio za mladoženja, kao što su patterned čarape, košulje ruke sewn, pidžama sa zlatnim vezom, i rupci s needlelace oštrenje, i ove su obavila očevid s posebnoga interesa, kao što su uzeta kao mjera djevojci za ljubav muž joj budućnost. U zamjenu za ove darove, mladoženja će dati jedan zaručnica vrijednu ogrlicu ili drugim komadom nakita poznate kao "yüz görümlülüğü", doslovno "vidim lice", obilježavanje mjesta na svečanosti kada ona otkriva joj lice k njemu.

El emeği, göz nuru eserler.
Kada trousseau se prikazuje popis stavki je sastavila je pouzdanih prijatelja i obitelji. U slučaju razvod, sve vlasništva na listi će biti vraćeni na djevojke. Kad je popis je odobren od strane obje obitelji, ona se nalazi u trousseau prsima. Majka-in-zakona u turski folk priče koji odbijaju da njihova kćerka-in-zakoni su njihovi trousseaus leđa su ekvivalent od opakih stepmothers u zapadnoj priče.

Kao što je trousseau simbolizira čast mladenka obitelji, pa je nakit od mladoženja dao je u čast njegove obitelji. The trousseau je minutely sudio i razvrstan po STUPANJ ČISTOĆE METALA od čipke, intricacy od needlelace, kvalitete i krpom i kina, i da li je pravi pribor za jelo srebra ili ne.

Iako je danas trousseau škrinja je zamijenjen ormari i ladice, trousseau sama je živ i dobro. Samo u iznosu od tvornice made predmeta je povećan.

The Bohemian kristalne čaše, porculan bečke večera usluge, srebrnih čaša kupelj i papuče da sadržanu u trousseaus od Osmanskog djevojke iz bogate obitelji se popeo, nego plahte, ručnici i drugih stvari za kuhinju, kupatilo i spavaća soba, ukrašena čipkom i ručno kukičanih rada i dalje su među najviše vrijednosti dijelova djevojke's trousseau.
Srebro svijećnjake, zdjele pozlaćenom, tukli bakra trays, i openwork kava komplete prošlog stoljeća su zamijenjena televizija postavlja, mašine za pranje rublja, perilica sa suđe, i druge električne uređaje.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
Tradicionalna trousseau sadržane atlas poplune punjena vune, madraci, pero jastuci, plahte, srebra kupka setovi, srebra vezen ručnici, šivanje kutija, set za kavu, kristalne čaše, desetak patterned čarape, vezen atlas rugs molitva, molitva perle, čipke edged rupci, kuća i dressing gowns papuče za nevjesta i mladoženja, nightdresses za nevjesta zamotan u zlatom vezen rubac, stolnjake, salvete, kukičanje i čipke tepisi, zavjese i kukičana. Tako je brak počinje s užitak uređenje tih par u novi dom, i uživanje u svim finery tako pažljivo prikupljene i stvorili tijekom godina.

Ayşe Önal je novinar.