TROUSSEAU - зестра

Въпреки всички различия в ритуал по възрасти и от държава на държава, всяко общество установи своя собствена, но често подобни начини за справяне с материалните и финансовите аспекти на партньорство, брак.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Платените пари беше една такава широко разпространена по поръчка. Докато в някои страни е било традиционно за булката на семейството да плащате пари на groom, подобно на "dowry" на Англия или "drohoma" от Гърция, в други, подобно на Турция, groom плаща пари на семейството на булката. Бракът договор, защото е широко разпространена в цяла институция много култури, като например "yinou" на Япония, подписано преди брака, състоящ се от списък на двойката на споделените стоки за домакинството.

Друга институция, намерени в много различни страни, е trousseau - известен в Англия като "отдолу чекмедже" и в Турция като "çeyiz sandığı" или "trousseau ракла".

Има една турска поговорка, която върви, "Момиче в люлка, и trousseau в гърдите", а всъщност дори и днес майките започнат да отмени бродиран бельо, дантела и други ръчно изработени, закупени или домакински текстил от момента, в който детето е родено. В trousseau е характерна черта на турски древна култура в Централна Азия, както и следва подобен модел сред Монголци, например.

В Турция, под влияние на исляма, терминът "çeyiz" се разбира не само спално бельо, събрани в trousseau гърдите, но цялост на имота, взети в брак с булката.

Както soan като момичето е роден е на поръчка за растителна най-малко една топола, и в случай на заможни семейства цяло областта на poplars и много семейства все още се направи това още днес. От poplars са най-динамично развиващите се дърво са готови да продават на дървен материал от време момичето е на възраст marriageable, и така покрива ѝ дял на разходите за създаването на къща.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Някои семейства, закупили trousseau гръдния кош за раждане на момиче, а други, съхранявани на спално бельо, килими, дрехи и други предмети, направени за trousseau по бельо опаковки. За да сте сигурни, че съдържанието не е жълт или motheaten стане през следващите години, те трябваше да се проверява редовно и изгладени.

Ако едно младо момиче изчезна изведнъж в едно село, майка си, ще първи наплив за да видите дали си trousseau е все още в своето място. Ако беше, означаваше, че тя е била извършена на разстояние от suitor срещу нея няма, но ако той беше липсващата тогава тя трябваше eloped на собствената си съгласие.

В османско време, когато дъщерята на султана женен, си trousseau е извършена в processian в къщата на своя съпруг, предназначени точно преди сватбата. В кошници и сандъка бяха натоварени вагони и коне, и wended пътя ѝ ceremoniously чрез улици, придружени от най-предната служители и военни цифри на държавата. В mehter лента на janissary корпус изигра манифестации целия път, и когато procession достигнали groom на къща или дворец, той се доставка на trousseau, подаръци и представени на длъжностни лица, придружаващи procession.

Въпреки че не съществуват Султан НА ЗЕМЯТА или trousseau processions днес, по поръчка на извеждане на trousseau на живота в селските райони, където булката на trousseau се показва за една седмица или две преди понякога сватбата. Известни като "çeyiz yayma" (разпространение на trousseau), на екрана не е прост въпрос, който изисква експертизата на жени, известни като "askıcı", които да увисне, както и до всяка фигура според строги правила.
Мятането шепа черен кимион семена и карамфил в saucepans е от съществено значение, например, както за защита срещу злото envious очите и да гарантира, че бракът продължава. Тъй като те символизират раздяла, handkerchiefs никога не са част от trousseau. В източните части на страната тя е обичаен за пускане на захар фрези в долната част на гърдите trousseau. В тези райони чай е много пиян и фрези се използват за намаляване на твърдия loaf в бучки захар.

В дисплея на trousseau е доста нервно НА КАПАЦИТЕТА време за булката да бъде, тъй като съседи и роднини идват да се възхищаваме, но също така може би да я критикуват handiwork и вкус. Младите момичета са жадуват за да получите представа за собствената си trousseaus. Във всичко, trousseau е предмет на разговор в рамките на седмица или две, че е за показване.

В trousseau включва също така облекла за groom, като плитко.Още чорапи, ръчни шия ризи, Пижамки със златни бродерии, и шалове с needlelace кантове, и те са проверени с особен интерес, тъй като те са взети като мярка на момичето за любов бъдещата си съпруга. В замяна на тези подаръци на groom ще даде булката ценен огърлица или друга фигура на бижута, известен като "yüz görümlülüğü", буквално "виждат в лицето", маркиране на мястото на церемонията, когато тя разкрива лицето си към него.

El emeği, göz nuru eserler.
Когато trousseau се показва списък на елементите, е съставено от доверени приятели и на двете семейства. В случай на развод, всички имуществото в списъка ще бъдат върнати на момичето. Когато списъкът е бил одобрен от двете семейства, той е поставен в trousseau гърдите. Майката-в-закони в турски народни устройства които отказват да им дъщеря във закони имат trousseaus обратно, са еквивалент на Мнения stepmothers в западната устройства.

Точно както trousseau символизира честта на семейството на булката, така че на бижута, дадени от groom е честта на семейството му. В trousseau е minutely съдени и класифицирани от чистота на дантела, на intricacy на needlelace, качеството на кърпа и Китай, както и дали е истинска сребърни прибори за хранене, или не.

Макар че днес trousseau гърдите е заменен с вградени шкафове и чекмеджета, на самия trousseau е жив и добре. Само стойността на завода, направени елементи се е увеличил.

В край кристални стъкла, Виенска порцелан вечеря услуги, сребърни чаши за баня и чехли, че включени във trousseaus на Османската момичета от заможни семейства е отишло, но листове, кърпи и други предмети за кухня, баня и спалня, adorned с дантела и самоделни плетене работа все още са сред най-ценни части от момиче на trousseau.
В сребърни свещници, gilded чаши, бити мед подноси, и openwork кафе апарата на миналия век са заменени с телевизионен приемник, перални, миялни машини и други електрически уреди.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
Традиционните trousseau съдържащи сатен quilts лист с вълна, дюшеци, възглавници пух, листове, сребро баня апарата, сребро бродиран кърпи, шевни една клетка, кафе в стаята, кристални стъкла, дузина плитко.Още чорапи, килими бродиран сатен молитва, молитва, мъниста, дантела edged шалове, чехли къща и дрешник облекло за булката и groom, nightdresses за булката опаковано в злато бродиран опаковки, tablecloths, салфетки, плетене и дантела тепиха, и плетени пердета. Така че бракът започва с наслада от организирането на тези в няколко ново начало и всички, ползващи се finery така внимателно събрани и създадени през годините.

Ayşe Önal е журналист.