TROUSSEAU - προίκα

Παρά τις διαφορές στο τελετουργικό κατά τη διάρκεια των ηλικιών και από χώρα σε χώρα, κάθε κοινωνία που βρέθηκαν το δικό της, αλλά συχνά παρόμοιους τρόπους αντιμετώπισης του υλικού και οικονομικές πτυχές του γάμου της εταιρικής σχέσης.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Πληρώνουν χρήματα, ήταν μία από τις ευρέως διαδεδομένη συνήθεια. Ενώ σε ορισμένες χώρες ήταν παραδοσιακό για τη νύφη της οικογένειας του να πληρώσουν χρήματα για να το γαμπρός, όπως και η "προίκα" της Αγγλίας ή της "drohoma" της Ελλάδας, σε άλλες, όπως η Τουρκία, ο γαμπρός που καταβάλλεται σε χρήμα η νύφη της οικογένειας. Το προγαμιαίο συμβόλαιο, επίσης, ήταν ένα διαδεδομένο όργανο σε πολλούς πολιτισμούς, όπως ο "yinou" της Ιαπωνίας υπεγράφη πριν από το γάμο, που αποτελείται από μια λίστα με το ζευγάρι της επιμερισμένης οικιακά αγαθά.

Ένα άλλο όργανο που βρέθηκαν σε πολλές διαφορετικές χώρες είναι η trousseau - γνωστό στην Αγγλία ως την "κάτω συρτάρι" και στην Τουρκία ως "çeyiz sandığı" ή "trousseau στήθος".

Υπάρχει ένα ρητό που πηγαίνει τουρκική, "Ένα κορίτσι στην κούνια, ένα trousseau στο στήθος", και μάλιστα ακόμη και σήμερα οι μητέρες αρχίζουν να παραμερίσουν κεντητά σεντόνια, χειροποίητη δαντέλα και άλλα υφαντουργικά είδη οικιακής χρήσης ή αγοράζονται από τη στιγμή που ένα παιδί γεννιέται. Η trousseau ήταν ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρχαίας τουρκική Πολιτισμού στην Κεντρική Ασία, και ακολουθεί την ίδια τάση μεταξύ των Μογγόλοι, για παράδειγμα.

Στην Τουρκία, υπό την επιρροή του Ισλάμ, ο όρος "çeyiz" δεν ήρθε να σημαίνει μόνο την οικιακών λινών trousseau συλλέγονται στο στήθος, αλλά το σύνολο της περιουσίας λαμβάνεται υπόψη από το γάμο η νύφη.

Όπως soan ως ένα κοριτσάκι γεννήθηκε ήταν το έθιμο σε τουλάχιστον ένα εργοστάσιο της λεύκας, και στην περίπτωση των πλουσίων οικογενειών σύνολο του τομέα λεύκες, και πολλές οικογένειες εξακολουθούν να γίνει αυτό σήμερα. Από λεύκες είναι μια ταχέως αναπτυσσόμενη δέντρο είναι έτοιμοι να πουλήσουν για ξυλεία από τη στιγμή που η κοπέλα είναι από marriageable ηλικία, και έτσι την κάλυψη μέρος του κόστους για τη σύσταση σπίτι.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Ορισμένες οικογένειες αγόρασαν trousseau στήθος για τη γέννηση ενός κοριτσιού, άλλοι αποθηκεύονται τα οικιακά λινά, χαλιά, ενδύματα και άλλα αντικείμενα για τα trousseau σε ένα λινό κάλυμμα. Για να βεβαιωθείτε ότι το περιεχόμενο δεν κίτρινο ή να γίνουν motheaten κατά τα χρόνια που μεσολάβησαν, θα έπρεπε να ελέγχονται τακτικά και προβολή.

Αν μια κοπέλα εξαφανίστηκε ξαφνικά σε ένα χωριό, τη μητέρα της πρώτα θα σπεύσουμε να δούμε αν το trousseau ήταν ακόμη στη θέση του. Αν ήταν, αυτό σήμαινε ότι είχαν γίνει εκτός από ένα μνηστήρας εναντίον της βούλησης, αλλά αν έλειπαν τότε είχε το δικό του eloped συμφωνία.

Στην οθωμανική εποχή, όταν η κόρη του παντρεύτηκε ο σουλτάνος, την trousseau έγινε στο processian προς το σπίτι του συζύγου της που προορίζεται λίγο πριν από το γάμο. Τα καλάθια και στήθη ήταν φόρτωσή τους αμαξών και αλόγων και wended δρόμο ceremoniously στους δρόμους, συνοδευόμενος από τον κύριο υπαλλήλους και στρατιωτικούς αριθμούς του κράτους. Η mehter μπάντα του σώματος Γενίτσαροι έπαιξε πορείες όλη τη διαδρομή, και όταν η πομπή έφθασε στο μέγαρο ή γαμπρός του παλατιού, που ακολούθησε την παράδοση του trousseau, παρουσίασε και δώρα στους υπαλλήλους που συνοδεύει την πομπή.

Αν και δεν υπάρχουν σουλτάνος της κόρες ή trousseau Λιτανείες σήμερα, το έθιμο της ανάρτησης της trousseau ζωή στις αγροτικές περιοχές, όπου η νύφη του trousseau εμφανίζεται για μια εβδομάδα ή και μερικές φορές σε δύο προηγούμενες να το γάμο. Γνωστή ως "çeyiz yayma" (η εξάπλωση trousseau), η οθόνη δεν είναι απλό ζήτημα, που απαιτεί την εμπειρογνωμοσύνη των γυναικών είναι γνωστή ως "askıcı", που lay out και "κολλάει" μέχρι κάθε κομμάτι σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες.
Ρίχνει μια χούφτα μαύρη cumin σπόρους και το γαρίφαλο σε κατσαρόλες, είναι ουσιαστικής σημασίας, για παράδειγμα, τόσο για την προστασία ενάντια στην envious κακό μάτι και να διασφαλίσει ότι ο γάμος διαρκεί. Δεδομένου ότι αυτοί συμβολίζουν το διαχωρισμό, μαντίλια δεν είναι ποτέ μέρος της trousseau. Στο ανατολικό τμήμα της χώρας είναι σύνηθες στον τόπο κοπής ζάχαρης στο κάτω μέρος του θώρακα trousseau. Σε αυτές τις περιοχές είναι ευρέως πιει το τσάι και το κοπτικές μηχανές χρησιμοποιούνται για να κοπεί το σκληρό καρβέλι ζάχαρης σε κύβους.

Η οθόνη του trousseau είναι μια αρκετά νευρική-μετάγγιση χρόνο για την νύφη-να-είναι, ως γείτονες και συγγενείς έρχονται για να θαυμάσουν αλλά και ίσως να επικρίνουν την handiwork και γεύση. Νεαρά κορίτσια ανυπομονούν να πάρετε ιδέες για το δικό τους trousseaus. Σε όλες, τις trousseau παρέχει ένα αντικείμενο συζήτησης σε όλη την εβδομάδα ή δύο είναι στη διάθεση του.

Η trousseau περιλαμβάνει επίσης τα ενδύματα για το γαμπρός, όπως patterned κάλτσες, ραμμένα χέρι μπλουζάκια, πιτζάμες με χρυσά κεντήματα, και κασκόλ με needlelace πλάνισμα, τα οποία και ελέγχονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όπως αυτές έχουν ληφθεί ως μέτρο το κορίτσι της αγάπης για το μελλοντικό σύζυγό της. Σε αντάλλαγμα για αυτά τα δώρα της γαμπρός θα δώσει η νύφη ένα πολύτιμο κομμάτι necklace ή άλλα κοσμήματα της γνωστής ως "yüz görümlülüğü", κυριολεκτικά, "βλέπουμε μπροστά", σημειώνοντας το σημείο της τελετής, όταν αποκαλύπτει το πρόσωπο που τον αφορά.

El emeği, göz nuru eserler.
Όταν η trousseau εμφανίζεται μια λίστα των αντικειμένων που συντάσσεται από έναν έμπιστο φίλο και των δύο οικογενειών. Σε περίπτωση διαζυγίου, όλα τα υπάρχοντά στον κατάλογο θα πρέπει να επιστραφούν στην κοπέλα. Όταν ο κατάλογος έχει εγκριθεί από τα δύο οικογενειών, έχει τοποθετηθεί στο στήθος trousseau. Μητέρα-σε-νομοθεσιών στις τουρκικές λαϊκά παραμύθια που αρνούνται να αφήσουν την κόρη τους-σε-νόμοι έχουν πίσω τους trousseaus είναι ισοδύναμο με το κακό stepmothers στη Δυτική παραμύθια.

Ακριβώς όπως το trousseau συμβολίζει την τιμή του η νύφη της οικογένειας, τόσο τα κοσμήματα που δόθηκε από το γαμπρός είναι η τιμή της οικογένειάς του. Η trousseau είναι λεπτομερούς κριθεί και ταξινομηθεί από την λεπτότητά της δαντέλα, το intricacy του needlelace, η ποιότητα του υφάσματος και η Κίνα, αν και τα μαχαιροπίρουνα ασημένια είναι πραγματική ή μη.

Μολονότι σήμερα η trousseau στήθος έχει αντικατασταθεί από ντουλάπια και συρτάρια, τα trousseau ίδιος είναι ζωντανός και καλά. Μόνο το ποσό των βιομηχανικώς παραγόμενα στοιχεία έχει αυξηθεί.

Το μποέμικο κρυστάλλινα ποτήρια, Viennese σερβίτσια από πορσελάνη, ασήμι μπολ μπάνιου και παντόφλες που χαρακτήριζαν την trousseaus της Οθωμανικής κορίτσια από πλούσιες οικογένειες έχουν φύγει, αλλά τα σεντόνια, πετσέτες και άλλα αντικείμενα για την κουζίνα, μπάνιο και υπνοδωμάτιο, κοσμείται με χειροποίητη δαντέλα και crochet εργασίας παραμένουν μεταξύ των πιο πολύτιμου μέρη ενός κοριτσιού της trousseau.
Η ασημένια κηροπήγια, gilded μπολ, ξυλοδαρμό τους δίσκους του χαλκού, του καφέ και openwork σύνολα του περασμένου αιώνα έχουν αντικατασταθεί από τις τηλεοράσεις, τα πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων, και άλλες ηλεκτρικές συσκευές.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
Η παραδοσιακή trousseau περιέχονται satin παπλώματα γεμιστές με μαλλί, στρώματα, μαξιλάρια φτερά, φύλλα, ασημένια μπανιέρα σύνολα, ασημί κεντημένες πετσέτες, ένα ράψιμο κουτί, του καφέ που, κρυστάλλινα ποτήρια, μια ντουζίνα patterned κάλτσες, χαλιά κεντημένα satin προσευχή, προσευχή χάντρες, δαντέλα ακμών κασκόλ, σπίτι παντόφλες και ρόμπες δωματίου για την νύφη και γαμπρός, νυχτικά για τη νύφη τυλιγμένο σε χρυσό κεντητό κάλυμμα, τραπεζομάντηλα, χαρτοπετσέτες, crochet και δαντέλα χαλάκια, αγόρια και κουρτίνες. Έτσι ο γάμος αρχίζει με τη χαρά των μεσιτεία αυτών στο νέο σπίτι της ηλικίας, και απολαμβάνοντας όλα τα finery έτσι συλλέγονται προσεκτικά και να δημιουργούνται όλα αυτά τα χρόνια.

Ayşe Önal είναι δημοσιογράφος.

προίκα σεντόνι μαξιλάρι κρεβάτι επίπλωση έπιπλα κουρτίνα αυλαία χαλί διακοσμητικό αντικείμενο στολίδι νύφη μελλόνυμφη γαμπρός μελλόνυμφος