TROUSSEAU - WEDUWGOED

Ondanks alle verschillen in ritueel over de leeftijden en van land tot land, elke samenleving zijn eigen gevonden, maar vaak vergelijkbare manieren van omgaan met de materiële en financiële aspecten van het huwelijk partnerschap.

Çeyiz Sandığı ve elişi
Het betalen van geld was een dergelijke grote schaal aangepast. Terwijl in sommige landen was het traditionele voor de bruid de familie van geld te betalen aan de bruidegom, net als de "bruidsschat" van Engeland of de "drohoma" van Griekenland, in andere landen, zoals Turkije, de bruidegom betaalde geld aan de familie van de bruid. De huwelijkse voorwaarden, ook werd een wijdverbreide instelling in heel veel culturen, zoals de "yinou" van Japan ondertekend voor het huwelijk, bestaande uit een lijst van de paar's gezamenlijke huishoudelijke goederen.

Een andere instelling die in veel verschillende landen is de trousseau - bekend in Engeland als de "onderste lade" en in Turkije als de "çeyiz sandığı" of "trousseau borst".

Er is een Turks gezegde dat verder gaat, "Een meisje in de wieg, een trousseau in de borst", en inderdaad ook vandaag moeders beginnen met het opzij zetten geborduurd linnen, kant en andere handgemaakte of gekocht huishoudelijk textiel vanaf het moment dat een kind wordt geboren. De trousseau was een kenmerk van de oude Turkse cultuur in Centraal-Azië, en een soortgelijk patroon onder de Mongolen, bijvoorbeeld.

In Turkije, onder invloed van de islam, mogen de woorden "çeyiz" kwam niet alleen de huishoudlinnen verzameld in de trousseau borst, maar het geheel van de eigendom gehouden met het huwelijk van de bruid.

Zoals soan als een meisje werd geboren was het de gewoonte aan te planten ten minste een populier, en in het geval van rijke families een hele gebied van de populieren, en vele families nog steeds doen vandaag. Sinds populieren zijn een snel groeiende boom ze zijn klaar voor de verkoop van hout door de tijd is het meisje van huwbare leeftijd, en dus dekking van haar aandeel in de kosten van de oprichting van huis.

Yemek Takımı - Servis Takımı
Sommige families gekocht een trousseau borst over de geboorte van een meisje, anderen zijn opgeslagen het huishoudlinnen, tapijten, kleding en andere items gemaakt voor de trousseau in een linnen wrapper. Om ervoor te zorgen dat de inhoud geen gele of motheaten geworden over de tussenliggende jaren, moesten zij worden regelmatig gecontroleerd en uitgezonden.

Als een jong meisje verdween plotseling in een dorp, haar moeder de eerste plaats zou haast om te zien of haar trousseau was nog in de plaats. Als het was, dat betekende dat ze werden ontvoerd door een suitor tegen haar wil, maar als het ontbrak dan had ze eloped van haar zelf.

In de Ottomaanse tijd, wanneer de dochter van een sultan getrouwd, haar trousseau vond plaats in processian naar het huis van haar echtgenoot alleen bestemd voor de bruiloft. De manden en kisten werden geladen rijtuigen en paarden en wended zijn weg ceremoniously door de straten, vergezeld van de belangrijkste ambtenaren en militairen van de staat. De mehter band van de Janitsaren korps speelde marsen de hele weg, en toen de stoet bereikte de bruidegom het herenhuis of paleis, nam hij de levering van de trousseau, gepresenteerd en schenkingen aan de ambtenaren die de processie.

Hoewel er nog geen sultan van de dochters of trousseau processies vandaag, de aangepaste weergave van de trousseau leven op het platteland, waar de bruid is trousseau wordt weergegeven voor een week of soms twee voorafgaand aan de bruiloft. Bekend als "çeyiz yayma" (de verspreiding van de trousseau), de display is geen eenvoudige zaak, waarbij de deskundigheid van de vrouw bekend als "askıcı", die lay-out en het ophangen elk stuk aan de hand van strikte regels.
Het gooien van een handvol zwarte komijnzaad en kruidnagel in de kookgerei is van essentieel belang, bijvoorbeeld op zowel de bescherming tegen het boze oog jaloers en ervoor te zorgen dat het huwelijk duurt. Aangezien zij symboliseren scheiding, zakdoeken zijn nooit deel uit van de trousseau. In het oosten van het land is het gebruikelijk om suiker kotters op de bodem van de trousseau borst. In deze regio's wordt veel thee gedronken en de messen zijn gebruikt om de harde brood in klontjes suiker.

Het display van de trousseau is een zenuwslopende tijd voor de bruid-to-be, als buren en familie komen te bewonderen, maar ook wellicht om kritiek te uiten op haar handwerk en smaak. Jonge meisjes worden graag ideeën voor hun eigen trousseaus. In totaal hebben de trousseau biedt een onderwerp van gesprek tijdens de week of twee is het op elkaar.

De trousseau ook kleding voor de bruidegom, zoals een patroon zijn sokken, met de hand genaaid shirts, pyjama's met gouden borduurwerk, en sjaals met needlelace rand, en deze zijn gecontroleerd, met name van belang, aangezien zij worden genomen als een maatregel van het meisje de liefde voor haar toekomstige echtgenoot. In ruil voor deze geschenken van de bruidegom krijgt de bruid een waardevolle ketting of een ander sieraad bekend als de "yüz görümlülüğü", letterlijk "zien van het gezicht", markeren het punt in de ceremonie toen ze toont haar gezicht naar hem.

El emeği, göz nuru eserler.
Wanneer de trousseau verschijnt een lijst van de items is opgesteld door een vertrouwde vriend van beide families. In geval van echtscheiding, alle bezittingen op de lijst zullen worden teruggestuurd naar het meisje. Wanneer de lijst is goedgekeurd door beide families, is geplaatst in de trousseau borst. Mother-in-wetten in de Turkse volksmuziek verhalen die weigeren zich te laten hun dochter-in-wetten hebben hun trousseaus terug zijn het equivalent van de goddelozen stepmothers in West-verhalen.

Net zoals de trousseau symboliseert de eer van de familie van de bruid, dus de juwelen die door de bruidegom is de eer van zijn familie. De trousseau is minutieus beoordeeld en ingedeeld door de fijnheid van de kant, de ingewikkeldheid van de needlelace, de kwaliteit van het doek en porselein, en of het bestek is echt zilveren of niet.

Hoewel vandaag de trousseau borst is vervangen door kasten en laden, de trousseau zelf is springlevend. Alleen het bedrag van de in de fabriek gemaakt punten is toegenomen.

De Boheemse kristallen glazen, Weense porseleinen serviezen, zilver bad kommen en slippers die het verwerkt in de trousseaus van Ottomaanse meisjes uit rijke gezinnen zijn gegaan, maar de lakens, handdoeken en andere artikelen voor de keuken, badkamer en slaapkamer, versierd met handgemaakte kant en haak-werk nog steeds tot de meest gewaardeerde onderdelen van een meisje van trousseau.
De zilveren kandelaars, vergulde schalen, trays geslagen koper, koffie en openwork sets van de vorige eeuw zijn vervangen door de TV-toestellen, wasmachines, vaatwassers en andere elektrische apparaten.

Gümüş taslar, işlemeli takunyalar.
De traditionele trousseau bevatte satijn quilts gevuld met wol, matrassen, veren kussens, lakens, zilver bad sets, zilver geborduurde handdoeken, een naai-box, koffie set, kristallen glazen, een dozijn patroon sokken, geborduurde satijn gebed tapijten, gebed, kralen, kant kanten sjaals, huis slippers en dressing chirurgische jassen voor de bruid en bruidegom, nightdresses voor de bruid verpakt in een gouden geborduurde wrapper, tafellakens, servetten, haak-en borduurwerk matten, en haakwerk gordijnen. Dus het huwelijk begint met de vreugde van het opzetten van deze in het paar nieuwe huis, en genieten van alle finery zo zorgvuldig verzameld en gemaakt door de jaren heen.

Ayşe Önal is een journalist.

laken hoofdkussen bed meubels gordijn tapijt vloerkleed versiering bruid bruidegom